Mamma skickade med mig jordgubbskräm när jag var hemma sist så nu sitter jag och äter det, med blåbärste och det goa filmjölksbrödet jag gjorde för ett tag sen och frös in i skivor. Det är så himla gott att jag tänker ge er receptet här:
Det här behöver du:
4 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl
0,5 dl krossat linfrö
1 dl havregryn
1,5 tsk salt
1 msk brödkryddor
2 strukna tsk bikarbonat
10 torkade fikon, i mindre bitar
2 dl blandade fröer & nötter, tex solroskärnor, pumpafrön & valnötter
5 dl filmjölk
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung
0,5 dl sesamfrön samt lite olja till formen
Gör så här:
Smörj och bröa en 1,5- liters limpform med olja och sesamfrön. Mät upp de båda mjölsorterna, linfrö och havregryn i en bunke och blanda i salt, brödkryddor och bikarbonat.
Rör ner fikon och fröer/nötter. Tillsätt fil, olja och honung och rör ihop till en kladdig deg. Häll degen i den smorda formen.
Grädda degen i 175 grader i cirka 75 minuter, eller till en innertemperatur på 96 grader.
Låt brödet svalna lite. Slå det sedan ur formen och låt det kallna under bakduk.
4 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl
0,5 dl krossat linfrö
1 dl havregryn
1,5 tsk salt
1 msk brödkryddor
2 strukna tsk bikarbonat
10 torkade fikon, i mindre bitar
2 dl blandade fröer & nötter, tex solroskärnor, pumpafrön & valnötter
5 dl filmjölk
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung
0,5 dl sesamfrön samt lite olja till formen
Gör så här:
Smörj och bröa en 1,5- liters limpform med olja och sesamfrön. Mät upp de båda mjölsorterna, linfrö och havregryn i en bunke och blanda i salt, brödkryddor och bikarbonat.
Rör ner fikon och fröer/nötter. Tillsätt fil, olja och honung och rör ihop till en kladdig deg. Häll degen i den smorda formen.
Grädda degen i 175 grader i cirka 75 minuter, eller till en innertemperatur på 96 grader.
Låt brödet svalna lite. Slå det sedan ur formen och låt det kallna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar